Συνεντεύξεις – Άρθρα

Ενδοοικογενειακή Βία. Ο δρόμος για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το έτος 2006 ο Έλληνας νομοθέτης, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, θέσπισε για πρώτη φορά νομοθετικό πλαίσιο (Ν.3500/2006), με σκοπό την αντιμετώπισή του, προβλέποντας αυστηρότερες ποινές για τα σχετικά αδικήματα. Ακολούθησαν προσθήκες τόσο με τον Νόμο 4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης όσο και με τον Νόμο 4610/2019.
13/09/2024/by admin

Ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεργάζεται με το Υπ. Δικαιοσύνης της Ελλάδας για την υποστήριξη του εν εξελίξει ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελληνικής Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.
13/09/2024/by admin

Η Ιρλανδία, μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, έχει επιτύχει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ιρλανδία: Ένα Μοντέλο Οικονομικής Επιτυχίας

Η Ιρλανδία, μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, έχει επιτύχει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) να αποτελούν καίριο παράγοντα για τη δυναμική της αναπτυξιακή πορεία. Οι επενδύσεις από διεθνείς εταιρείες συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
13/09/2024/by admin

Ο Δικαστικός Χάρτης είναι εδώ…και τώρα τι;

1η Μαΐου 2024 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
13/09/2024/by admin

Δικαιοσύνη, σύγχρονες προκλήσεις και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο χώρος της Δικαιοσύνης, σήμερα, έχει έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο. Η εξέταση του δικαστικού συστήματος ως ενός οργανισμού απόδοσης δικαιοσύνης που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Η παράδοση νέων κατευθυντήριων αρχών και σύγχρονων παραδειγμάτων πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμες συστημικές μεταβολές που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, οι τομείς που εξετάζονται, όπως η διασφάλιση της ποιότητας, η συνέχεια στην εξέλιξη των παραγόντων της δικαιοσύνης, η διοίκηση της δικαιοσύνης και η δικτύωση στον χώρο της δικαιοσύνης, είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του δικαστικού συστήματος.
13/09/2024/by admin

Χρήστος Μπαξεβάνης: 6 Προτάσεις για τον Εκσυγχρονισμό των Δικαστικών Υπηρεσιών και την Αναβάθμιση του Δικαστικού Υπαλλήλου

Ο κόσμος προχωρά και η ζωή εξελίσσεται. Για αυτό και αν κάτι τελικά χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα, και ειδικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης, είναι μια επανάσταση της κοινής λογικής.
13/09/2024/by admin

Για τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης – Του Δρ. Χρήστου Μπαξεβάνη

Ο εκσυγχρονισμός είναι μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη προσπάθεια σύγκλισης της ελληνικής κοινωνίας, και ειδικότερα της Δικαιοσύνης, με τις πιο προηγμένες, ευρωπαϊκές μορφές οργάνωσης της οικονομίας και του κράτους, την εναρμόνιση των ελληνικών θεσμών με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας. Δεν είναι μια φάση ή ένα στάδιο ανάπτυξης, αλλά μια διαρκής κοινωνική διεργασία. Μια προσπάθεια που έχει παρελθόν, συνεχίζεται στο παρόν και προσβλέπει στο μέλλον. Μια διαρκής κοινωνική διεργασία που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της εξέλιξης και καθοδηγεί τις λύσεις τους.
13/09/2024/by admin

Ο Επικεφαλής του Ο.Π.Ε.Δ. Δρ. Χρήστος Μπαξεβάνης στο M&L

Ο Χρήστος Μπαξεβάνης, Διδάκτωρ Νομικής με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις, πρ, Ειδικός Εμπειρογνώμων στην Ε.Ε. και επικεφαλής του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης (ΟΠΕΔ),  μιλάει στο Money and Life και τον Νεκτάριο Ντ. Χορμοβίτη για τον ΟΠΕΔ και τις πρωτοβουλίες του για τη βελτίωση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, τη σημασία της ψηφιοποίησης στη δικαιοσύνη και τη σύνδεση της με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πρωτοβάθμια δικαστήρια και προτείνει λύσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.
13/09/2024/by admin