ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μαρία Καρυπίδου

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Δια βίου Εκπαίδευση, Επιμόρφωση Δικαστικών Υπαλλήλων και Διάχυση της Γνώσης στη Δικαιοσύνη».

Μαρία Καρυπίδου: «Εργάζομαι στα δικαστήρια εδώ και 30 χρόνια, όπου η παθιασμένη μου δέσμευση στην εκπαίδευση των δικαστικών υπαλλήλων και η διάχυση της γνώσης στον χώρο της δικαιοσύνης έχουν καθιερώσει τη θέση της εκπαίδευσης ως έναν από τους πυλώνες της ζωής μου. Η διπλωματική μου εργασία, “Ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών των δικαστικών υπαλλήλων της Ελλάδας,” ανέλυσε ενδελεχώς τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες και τις προοπτικές της εκπαίδευσης αυτής. Στη θέση της εισηγήτριας στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, μεταφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των εκπαιδευομένων και προσαρμόζοντας τη διδακτική διαδικασία στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Η συμμετοχή μου στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων με έφερε σε στενή συνεργασία με όλα τα μέλη, προκειμένου να επιτευχθούν οι βέλτιστες πρακτικές. Στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσα από τη διδασκαλία, συνεργάστηκα με νέους ανθρώπους, βοηθώντας τους να αποκτήσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες που χρειάζονται για να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων” διάρκεσε 500 ώρες και αποτέλεσε σημαντική εμπειρία, βελτιώνοντας τις μεθοδολογίες μου και ενισχύοντας την κριτική μου σκέψη και την αυτοαξιολόγησή μου. Τέλος, έχω συνεισφέρει στην επιστημονική κοινότητα με τη δημοσίευση 3 ακαδημαϊκών άρθρων, που αφορούν την εκπαίδευση των δικαστικών υπαλλήλων, με το πιο πρόσφατο σε συνεργασία με τη συνάδελφο Χριστίνα Κωφίδου εστιάζοντας στην εκπαίδευση των δικαστικών υπαλλήλων (διαθέσιμο εδώ: (PDF) The current situation and the attitudes of judicial officials in Greece regarding their training needs».

Ελισάβετ Κοκωνίδου

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Ενδοοικογενειακή Βία και Παραβατικότητα Ανηλίκων».

Η Ελισάβετ Κοκωνίδου τυγχάνει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. Διαθέτει ιδιαίτερη εξειδίκευση σε ζητήματα ανήλικης παραβατικότητας, ενδοοικογενειακής βίας, σχολικού εκφοβισμού και εν γένει ζητήματα παιδικής προστασίας στην ελληνική έννομη τάξη. Παρέχει διαρκή νομική συμβουλή σε φορείς παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου, όπως παιδικές κατασκηνώσεις. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε σεμινάρια επαγγελματιών για ζητήματα νομικών προεκτάσεων συμπεριφοράς εκπαιδευτών σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Συνεργάζεται με σχολικές κοινότητες για την αντιμετώπιση του φαινομένου ενδοσχολικής βίας στο πλαίσιο εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.

Σοφία Κολλιοπούλου

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Σύγχρονα ζητήματα Οικογενειακού Δικαίου, Εμπέδωση της οικογενειακής διαμεσολάβησης, ο θεσμός της αναδοχής».

Η Σοφία Κολλιοπούλου είναι δικηγόρος παρ’ εφέταις εγγεγραμμένη στον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών από το έτος 2015, διαπιστευμένη οικογενειακή και κτηματολογική διαμεσολαβήτρια και Certified Negotiator Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής, Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ως μάχιμη δικηγόρος ασχολείται με το αστικό δίκαιο διατηρώντας δικό της γραφείο στην Πάτρα από το έτος 2018. Συμμετείχε στον 14ο  και στον 15ο Διαγωνισμό Διεθνούς Εμπορικής διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι (ICC) αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του «Mediation Session Supervisor» (14th ICC INTERNATIONAL COMMERCIAL MEDIATION COMPETITION, 7-13/2/2019, 15th INTERNATIONAL COMMERCIAL MEDIATION COMPETITION, 6-12/2/2020). Διαπιστεύτηκε ως διαπραγματεύτρια (Cert. Negotiator) συμμετέχοντας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαπίστευσης στις διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Certificate in Negotiations, AUEB). Είναι συντονίστρια του hub Πάτρας της γυναικείας οργάνωσης για την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα «WOMEN ACT».  Παρέχει δε υπηρεσίες διαμεσολάβησης στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών ως μέλος της ομάδας διαμεσολαβητών του κέντρου. Αρθρογραφεί συχνά για ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο και τη διαμεσολάβηση.

Βασιλική Μελέτη

Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας «Έμφυλη Βία, Ισότητα και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Όταν η έμφυλη βία σαν δηλητήριο εισχωρεί στις διαπροσωπικές σχέσεις, λαμβάνοντας ποικίλες μορφές και εκφάνσεις, η κοινωνία νοσεί. Η προστασία των θυμάτων βίας και η ολόπλευρη στήριξή τους είναι σήμερα – περισσότερο από ποτέ – πρωταρχικά ζητούμενα των σύγχρονων κοινωνιών: πώς σκιαγραφείται το προφίλ ενός άνδρα που κακοποιεί, γιατί ένα θύμα σιωπά για χρόνια, πώς ένα θύμα θα νιώσει ασφαλές να προχωρήσει σε καταγγελία, ποιος είναι ο ρόλος των ειδικών στην έγκαιρη παρέμβαση και στην ενίσχυση της πρόληψης, ποια είναι τα νομικά εργαλεία που έχει στα χέρια του κάθε θύμα έμφυλης βίας και πολλά ακόμα φλέγοντα ερωτήματα. Σε μια εποχή άλογων διακρίσεων και ακρωτηριασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διεπιστημονική προσέγγιση του πολυσύνθετου φαινομένου των έμφυλων διακρίσεων και συνεκδοχικά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αξιολόγηση των δεδομένων της σύγχρονης εποχής, κρίνεται επιτακτικής σημασίας.

Υπό το εν λόγω πρίσμα, η Δρ. Βασιλική Μελέτη με χαρά δέχτηκε την πρόσκληση να συμβάλει στο έργο του Ομίλου με τις γνώσεις και την εμπειρία της στο χώρο των Δικαστηρίων. Δυο λόγια για την συνάδελφο:

Η Βασιλική Μελέτη γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής (Ph.D.), με εξειδίκευση στις έμφυλες διακρίσεις. Σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με εμπειρία σε ποινικές και πολιτικές έδρες. Το 2020 δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με θέμα «Έμφυλα Πρόσωπα σε Κρίση: η ισότητα στη  επαγγελματική και την πολιτική ζωή», ενώ το 2024 κυκλοφόρησε το δεύτερο σύγγραμμά της «Έμφυλη Βία: από τη Ρητορική στη Βίαιη Πράξη», αμφότερα από τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ. Έχει εργαστεί και στον τραπεζικό κλάδο, επί σειρά ετών, σε καταστήματα και κεντρικές διευθύνσεις της τ. Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, αποκτώντας γνώση των εσωτερικών αγορών εργασίας, ενώ διετέλεσε εκλεγμένη εκπρόσωπος στο πρωτοβάθμιο και στο δευτεροβάθμιο σωματείο εργαζομένων των Τραπεζών. Παράλληλα, ως Οικονομολόγος και ενεργό μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, έχει πραγματοποιήσει σπουδές στη Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης τον Παντείου Πανεπιστημίου Κ Π.Ε. Αθηνών, λαμβάνοντας πτυχίο από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, με βαθμό «Άριστα». Με «Άριστα» έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc.) από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της ίδιας Σχολής. Παράλληλα, πραγματοποίησε στη Γαλλία μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.S.S.), στο Πανεπιστήμιο Μαrc Bloch του Στρασβούργου, με αντικείμενο τη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων στις Επιχειρήσεις, και έχει απασχοληθεί σε θέση διοικητικού-μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο καθώς και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Ως ενεργή πολίτης, έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος στις δημοτικές παρατάξεις «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου έχει κατέλθει υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Διαθέτει πλούσια αρθρογραφία σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, εφημερίδες, επιχειρηματικά περιοδικά και sites, ενώ, ως υποστηρικτής της δια βίου μάθησης, αντλεί και μοιράζει γνώσεις σε Επιστημονικές και Κοινωνικές Ημερίδες, Συνέδρια και Σεμινάρια.

Μιχάλης Μήττας

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφερειακή Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη».

Ο Μιχάλης Μήττας είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής (2011) και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (2016) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος ΜΔΕ Τομέα Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής ΑΠΘ και ΜΔΕ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ στην κατεύθυνση της Πολιτικής Ανάλυσης. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτορας του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Ομιλεί Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής στο κοινό σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών Νομικών Σχολών Θεσσαλονίκης – Αθήνας (Καστοριά, 2014) και στο 4ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων (Κοζάνη, 2017), ενώ συνέβαλλε στην διοργάνωση σειράς σεμιναρίων της Ένωσης Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων στην Θεσσαλονίκης. Έχει συμβάλλει, ως επιμελητής, στην έκδοση της συλλογής «Φορολογικός Πολυκώδικας» (Εκδ. Σάκκουλα, 2014). Έχει συμμετάσχει στα σεμινάρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με αντικείμενο το πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Έχει συνεργασθεί με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», ως συντονιστής του γραφείου τους στα Ιωάννινα και την Ήπειρο, και, ως εξωτερικός συνεργάτης, με άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Εκδηλώσεων αυτού. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013. Ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και τον Μάιο του 2018. Από το 2015 εκπροσωπεί την ΕΑΝΔιΘ στα πανευρωπαϊκά συνέδρια νέων δικηγόρων (Λονδίνο 2015, 2016 και 2017, Θεσσαλονίκη 2016, Λισσαβόνα 2017, Άμστερνταμ 2018). Είχε θητεύσει ως μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ και στο παρελθόν κατά το διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2017 και από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο 2021, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Δικηγόρων (ΕΥΒΑ) ως μέλος, από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018, και ως Γραμματέας, από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019. Παράλληλα αρθρογραφεί περιστασιακά σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες ενώ έχει διατελέσει και Ειδικός Γραμματέας στον σύλλογο “Ο Στράβων”. Ήταν σπουδαστής επί σειρά ετών στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2019 ορίσθηκε τακτικός εκπρόσωπος της ΕΥΒΑ στην Συνέλευση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα το Στρασβούργο. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 αποτελεί τακτικό μέλος της Επιτροπής Μετανάστευσης της Συνέλευσης Διεθνών ΜΚΟ (CINGO) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από τον Ιούνιο του 2021 συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως εξειδικευμένος πάροχος, στα πλαίσια του προγράμματος “Strengthening the profession of lawyer in line with European standards” που στοχεύει στην αναβάθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος στην Ανατολική Ευρώπη.

Από τον Οκτώβριο του 2019 θητεύει ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικών Ενισχύσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και από τον Ιανουάριο του 2020 ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δήμητρα Μπίκου

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Η θέση, ο ρόλος και οι σχέσεις λειτουργών, δικηγόρων και υπαλλήλων στην απονομή Δικαιοσύνης».

Δήμητρα Μπίκου: Ερασμειος Ελληνογερμανική Σχολή, Νομική Σχολη ΑΠΘ, ΜΔΕ Φορολογικού Δικαίου ΟΠΑ. Δικηγόρος παρ’ εφεταις,

Διατηρεί γραφειο στο Κολωνάκι από το έτος 2019 και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις αστικού δικαίου.

Ευάγγελος Γ. Ρηγάτος

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Δικαιοσύνη, Νέα Διοίκηση (New Management) και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Ο Ευάγγελος Γ. Ρηγάτος γεννήθηκε στο Μόντρεαλ Καναδά. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στου Ζωγράφου Αττικής και από το 2011 κατοικεί στο Αγρίνιο. Είναι Δικαστικός Υπάλληλος του κλάδου Γραμματέων και έχει υπηρετήσει στο Πρωτοδικείο Αγρινίου, στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στο Ειρηνοδικείο Βάλτου (Αμφιλοχία) και τώρα στο Ειρηνοδικείο Αγρινίου. Αποφοίτησε από το Champlain College στο Montreal (Bcom) και στη συνέχεια εισήχθη στο Concordia University of Montreal (Business Administration). Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο πρόγραμμα σπουδών Master’s in Business Administration (MBA) στην αγγλική γλώσσα. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού εκπόνησε εργασία με θέμα “The role of artificial intelligence and digital transformation in the contemporary environment of the judicial systems” (Η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο σύγχρονο περιβάλλον των δικαστικών συστημάτων). Είναι κάτοχος Διπλώματος από το New York College in Athens του προγράμματος Strategic Security Management γνώσεις που του χρησίμευσαν κατά την επί επτά έτη εργασία του στην Τραμ ΑΕ στη θέση του Τομεάρχη Ασφαλείας, έχοντας ως κύρια ευθύνη την εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας για τη διασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας σε καθημερινή βάση των επιβατών, του προσωπικού και των εγκαταστάσεων. Είχε συμμετοχή στη δημοσίευση άρθρων στο περιοδικό Security Manager. Είναι εκλεγμένο μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ο.Ε.Ε) καθώς και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Δ.Υ.Ε), εκπροσωπώντας την Αιτωλοακαρνανία σε αμφότερα. Είναι άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.

Βανέσσα Σιώμου

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων».

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων».

Η Βανέσσα Σιώμου είναι ομοφώνως ανακηρυχθείσα αριστούχος κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD) του Παντείου Πανεπιστημίου με αντικείμενο τη δια του τύπου προστασία προσωπικών δεδομένων. Είναι αριστούχος κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Master) στην κατεύθυνση «Εθνική και Κοινοτική Διοίκηση» Παντείου Πανεπιστημίου. Ομοίως είναι κάτοχος πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιου Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Διοικητικού Δικαίου του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μιχαήλ Στασινόπουλου καθώς και κάτοχος ετήσιου πιστοποιητικού Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προγράμματος Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και κάτοχος του βραβείου «ΑΕΙΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ».

Έχει εργαστεί: α) στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο τμήμα Νομικών Ελεγκτών, β) στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ως επιστημονικός συνεργάτης-υπεύθυνη συντονίστρια στην Περιφέρεια Αττικής σε έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα , γ) στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμο Τυρνάβου ως υπεύθυνη προγραμμάτων ΕΣΠΑ και υπεύθυνη χαρτοφυλακίου διαχείρισης αδέσποτων ζώων, δ) στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ε) στην Ελληνική Στατιστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής και νομού Λαρίσης, στ) στο τμήμα marketing της TNS ICAP, και έχει διετελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Πλέον, υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Λάρισας.

Ως υποψήφια διδάκτορας διετέλεσε διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Συνταγματικού Δικαίου με κύριο αντικείμενο τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Έχει διετελέσει μέλος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λάρισας στην θέση της Αντιπροέδρου καθώς και εκλεγμένη αντιπρόσωπος νομού Λάρισας σε επίπεδο Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Έχει ασχοληθεί με θέματα πρωτογενούς τομέα, κοινωνικής πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, και παρεμβάσεις της έχουν φιλοξενηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο νομού Λάρισας αλλά και μμε φυσική παρουσία σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης νομού Λάρισας, ενώ έχει εκπροσωπήσει τον Δήμο Τυρνάβου ως φιλοξενούμενο μέλος του Ομίλου Unesco νομού Λάρισας στο 3ο συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ««Economist».

Είναι μέλος της Ένωσης Συνταγματολόγων Ελλάδος και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ανήκει στον σύλλογο φίλων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, φίλων Βιβλιοθήκης Δήμου Τυρνάβου, είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου και του συλλόγου Συντροφιάς Βλάχων Αθήνας. Είναι θελόντρια του Δήμου Λαρισαίων και του συλλόγου προστασίας κακοποιημένων ζώων Λάρισας «Ο Ελεύθερος» στον οποίο και εκτελεί χρέη αναπληρώτριας υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων.

Οι κύριοι ερευνητικοί της τομείς περιλαμβάνουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (General Protection Regulation Data) και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, την επιτρεπτή δικαστική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κυρίως ευαίσθητων, το δυνάμενο συνεργασίας δικαστικών φορέων και σε επίπεδο κρατών-μελών Ε.Ε. σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

Ευανθία Σκλιοπίδου

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Ψυχιατροδικαστική και Δικαστική Ψυχολογία».

Ευανθία Σκλιοπίδου: «Έχω εργαστεί ως ιδιωτικός υπάλληλος στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας  (αντικείμενο Bancassurance) και στον Όμιλο της ΑΣΠΙΣ (εσωτερικός ελεγκτής εισηγμένης) και είμαι πρώην μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών. Προσλήφθηκα στο Πρωτοδικείο Αθηνών το 2002 και έκτοτε έχω απασχοληθεί στα εξής τμήματα : Μονομελές, Διαθήκες, Ειδικές Διαδικασίες/Εκουσία Μονομελούς, Ποινικό Μητρώο, Ασφαλιστικά Μέτρα, Λογιστικό, Προμήθειες (Ειδικό Γραφείο Διαχείρισης της Επιχορήγησης 16 δικαστικών υπηρεσιών). Κατέχω πτυχίο ελληνικής φιλολογίας (Α.Π.Θ.), μεταπτυχιακό Κοινωνικών Επιστημών_με έρευνα στην Άσκηση Λεκτικής Βίας (Cardiff University) και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Οικονομική και Πολιτική (Π.Α.Δ.Α.)_με έρευνα στους παράγοντες που διαμόρφωσαν τον βαθμό εργασιακής ικανοποίησης των δικαστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά τη διετία 2022-2023. Η πρώτη μου έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Educational Psychology και μου χάρισε το χρηματικό έπαθλο καλύτερης μεταπτυχιακής του Πανεπιστημίου (Kate Newton Award), ενώ η δεύτερη πρόκειται να αποτελέσει κεφάλαιο στον επιστημονικό τόμο “The Role of the Public Sector in Building Social and Economic Resilience : A Public Finance Approach” του εκδοτικού οίκου Palgrave Macmillan, Cham/Springer Nature  μέσα στο 2024».

Βίκτωρ Τσιλώνης

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Βία και Παρενόχληση στην Εργασία – Προστασία Προσώπων που αναφέρουν Παραβιάσεις Ενωσιακού Δικαίου Ν. 4808/2021 και 4990/2022».

Δρ. Βίκτωρ Τσιλώνης

LLM (nottingham), PhD (aristotle)

CEO NEWLAW Law Firm / Lecturer of Criminal Law at the Hellenic Open University

Member of the ICC Appeals Disciplinary Board (2023-2026)

Chairman of the Professional Standards Advisory Committee of the International Criminal Court Bar Association

2020 ICC Judicial Nominee (Greece)

Author of the book: The Jurisdiction of the International Criminal Court, (Springer, 2019), ISBN 978-3-030-21525-5, forthcoming 2nd ed. (2024).

Ελισάβετ Γκλαβίνη

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Δίκαιο, Οικονομία και Περιβάλλον στις Ενεργειακές Αγορές».

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, η Ελισάβετ Γκλαβίνη αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια». Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό «άριστα». Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Από τα σχολικά της χρόνια ασχολήθηκε με διεθνείς διαγωνισμούς προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών και με αγώνες ρητορικής. Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ρητορικού Ομίλου Νομικής ΑΠΘ, κέρδισε με την ομάδα της το πρώτο βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Εμπορικών Διαπραγματεύσεων, συμμετείχε ως παίκτρια και προπόνησε ομάδες για τον Διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οργάνωσε σεμινάρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ελλήνων Νομικών, και έλαβε την πρώτη θέση με την ομάδα του Πανεπιστημίου της στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για την Ποινική Δικαιοδοσία. Διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος συγγραφής επιστημονικών άρθρων σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών του Διεθνούς Οργανισμού «Ex Curia International». Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Ζωή Αθανασιάδου

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας “Βιοηθική, Ιατρικό Δίκαιο, Ανθρώπινα Δικαιώματα”.

Η Ζωή Αθανασιάδου είναι δικηγόρος παρ’ εφέταις και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2018. Έχει, επίσης, εργασθεί και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Κύπρο, ούσα μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Είναι πιστοποιημένη Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO) και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ιατρικού Δικαίου. Από το 2021 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί νομική σύμβουλο και DPO σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εξειδικεύεται σε ζητήματα Ιατρικού Δικαίου και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με έμφαση στα προσωπικά δεδομένα υγείας. Διδάσκει στο τμήμα Νομικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο campus της Θεσσαλονίκης.
Η Ζωή είναι υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον τομέα του Ιατρικού Δικαίου και της Βιοηθικής. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Kent στην Αγγλία με εξειδίκευση στο Ιατρικό Δίκαιο και τη Βιοηθική και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Πρόγραμμα “GDPR & Data Protection Officer” του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Γνωρίζει την αγγλική και γερμανική γλώσσα.
Η Ζωή έχει δημοσιεύσει σύγγραμμα αναφορικά με τον θεσμό της Ακούσιας Νοσηλείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στα παραδείγματα της Ελλάδας και της Αγγλίας, καθώς και άρθρα και σχολιασμούς αποφάσεων, με επίκεντρο το Ιατρικό (ποινικό-αστικό-εταιρικό) Δίκαιο και το Δίκαιο των Προσωπικών Δεδομένων. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες διαλέξεις σε συνέδρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα με αντικείμενο το Ιατρικό Δίκαιο και σύγχρονα ζητήματα Βιοηθικής, καθώς και σεμινάρια και εκπαιδεύσεις σε επιχειρήσεις με αντικείμενο την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και τον GDPR.

Αφροδίτη Νέστορα

Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας “Εξωδικαστικός Μηχανισμός και Διαμεσολάβηση”.

Η Αφροδίτη Νέστορα είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Κεντ (Η.Β), διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του Υπ. Δικαιοσύνης. 
 
Ασκεί ελεύθερη δικηγορία με τομείς εξειδίκευσης -μεταξύ άλλων- το τραπεζικό, οικογενειακό, δίκαιο εμπορικών & αστικών μισθώσεων, πτωχευτικό δίκαιο αλλά & ιατρικό δίκαιο. 
 
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος νομικών συνεδρίων και ημερίδων, είναι μέλος της «Ένωσης Εμπορικολόγων Ελλάδος» και μέλος της «Ένωσης Ιατρικού Δικαίου Ελλάδος».

Προσφάτως ανανέωσε τη θητεία της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Είναι τακτικό μέλος της Χ.Α.Ν.Θ συμμετέχοντας ενεργά σε τρεις -3- επιτροπές της –«Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς», «Επιτροπή για το προσφυγικό», «Επιτροπή Νομικών Θεμάτων».

Τυγχάνει μέλος του Σωματείου «ΘΕΡΜΑΙΔΕΣ», του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΕΣ», συνεργάτιδα του «Οράματος Ελπίδα», ενώ πρόσφατα ίδρυσε με φίλους & συνεργάτες το σωματείο «RED-Y» με σκοπό την εθελοντική αιμοδοσία & την εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών .

Χριστίνα Σωτηράκογλου

Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας «Δικαστική Γραφολογία και Πραγματογνωμοσύνη».

  Co –Owner/Founder του Δικηγορικού γραφείου CSlaw . Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω 06/2017). Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (02/2000). Απόφοιτος της   Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (11/1997). Ειδική Δικαστική Γραφολόγος. Ομότιμο μέλος της  British Academy of Graphology. Δικαστική Πραγματογνώμονας εγγεγραμμένη στους Καταλόγους Πραγματογνωμόνων των   Εισαγγελιών και των Πρωτοδικείων της Ελλάδας. Επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Μεγάλης Βρετανίας. Πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων-Κάτοχος πιστοποίησης επάρκειας (Certi[cate of Competence) στα Οικονομικά και Χρηματοπιστωτικά του Real Estate ( Real Estate Economics and Finance), από το  London School of Economics and Political Science (2019). Άριστη γνώση της αγγλικής  και τη γαλλικής γλώσσας. Ιδρύτρια της ένωσης ενδυνάμωσης γυναικών «ΑΛΥΣΙΔΑ».

Δημήτριος Μενιάδης

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Δημόσια Διοίκηση, Διοικητική Δικαιοσύνη και Διοικητική Μεταρρύθμιση».

Ο Δημήτριος  Μενιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή του είναι από τη μυροβόλο Χίο. Είναι παντρεμένος με τη δικαστική υπάλληλο Ελένη Μιγλάκη και μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Υπηρετεί, ως Δικαστικός Υπάλληλος  (Γραμματέας Έδρας) 35 έτη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και γνωρίζει άριστα όλα τα αντικείμενα του Δικαστηρίου. Από το έτος 2016 κατέχει θέση ευθύνης Προϊσταμένου Τμήματος του Δικαστηρίου.

Παράλληλα με τα καθήκοντα του ως Γραμματέας, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετείχε ως ειδικός επιστήμονας μέλος στην Ομάδα Διοίκησης Έργου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Διοικητικών και Νομικών Θεμάτων), του Υπ. Δικαιοσύνης, ενώ μετέχει και στις συνεδριάσεις (ως αιρετό μέλος) του Ανώτατου Δικαστικού (Επταμελές Υπηρεσιακό) Συμβουλίου Δικαστικών Υπαλλήλων του ΣτΕ.

Είναι Πτυχιούχος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών της Σχολής: Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων και Διοίκησης.

Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το  Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Δημόσιο και Ιδιωτικό Δίκαιο, με βαθμό διπλώματος ΑΡΙΣΤΑ  και στη συνέχεια αναγορεύτηκε ομόφωνα Διδάκτωρ Δημόσιας Διοίκησης στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα επιστημονικής διατριβής: << Η Προαγωγή των Δημοσίων Υπαλλήλων: Δικαίωμα και Κίνητρο >>, ενώπιον επταμελούς διαπανεπιστημιακής εξεταστικής επιτροπής (Πάντειο και ΕΚΠΑ).

Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και  Απόφοιτος της Σχολής Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης, του Υπουργείου Δημ. Τάξης, μετά από πρόταση του Δικαστηρίου.

Μιλά και γράφει την Αγγλική Γλώσσα, σε άριστο επίπεδο, ενώ έχει άριστη γνώση επεξεργασίας κειμένου, χρήσης διαδικτύου, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και βάσεων δεδομένων Η/Υ.

Έχει έντονη  Επιστημονική Δραστηριότητα  και σημαντικό συγγραφικό έργο:

Ειδικός Εισηγητής Ημερίδας (Διοργάνωση: Πάντειο Πανεπιστήμιο – Αθήνα) με θέμα: << Οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί στο Δημόσιο >>.

Ειδικός Εισηγητής Ημερίδας, (Συνδιοργάνωση: Πάντειο Πανεπιστήμιο / Δήμος Σύρου / Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου), με θέμα: << ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΠΟΛΙΤΗΣ.

Ειδικός Εισηγητής Ημερίδας, (Συνδιοργάνωση: Πάντειο Πανεπιστήμιο / Δήμος Καρύστου / Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Ελληνιστικού Δικαίου), με θέμα: <<Η Ειδική Νομική Προστασία των Νησιωτικών Περιοχών.

Εισηγητής Συμποσίου: Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή την ανακήρυξη από την UNESCO του έτους 2016 ως έτους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, με θέμα: <<Το αξίωμα του πολίτη, κατά τον Αριστοτέλη>>..

Είναι συγγραφέας πρωτότυπων επιστημονικών άρθρων, μελετών και προτάσεων όπως: «Η Μάχη της Δικαιοσύνης» άρθρο δημοσιευμένο στον ιστότοπο «Διοικητικοί Δικαστές», «Η Δικαιοσύνη στην Αρχαιότητα και τους Ελληνιστικούς Χρόνους» (Αναζητώντας τη Διοικητική Δίκη), «ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ -ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.  Μέθοδος: Σ.Α.Η.Τ.Α. Σύστημα Οργανωσιακής Απόδοσης στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση», Τεύχος 31ο, σελίδα 39, Επιστημονικό Περιοδικό «Έρευνα & Τεχνολογία», Ενημερωτική Έκδοση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείου Ανάπτυξης και νυν Υπουργείου Εθνικής Παιδείας  « ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ, Οι θεωρίες Χ και Ψ. Ερμηνεία και Ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Δύο διαφορετικές απόψεις ». Επιστημονικό Περιοδικό « Έρευνα & Τεχνολογία », Τεύχος 17°, σελίδα 31,  Πρόταση-Μελέτη με θέμα: «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ» προς το Υπ. Δικαιοσύνης κ.α.

Με κοινή απόφαση των Διευθυντών των εκπαιδευτικών μονάδων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ είναι εγγεγραμμένος στο  μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Έχει  συμμετοχή σε επιστημονικούς οργανισμούς- επιτροπές όπως  στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης,  μέλος της Ομάδας Διοίκησης Έργου, Διοικητικών και Νομικών Θεμάτων του Υπ. Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  με άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος, μέλος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέλος του συλλόγου Πτυχιούχων Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων & Διοίκησης.

Έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον επιδεικνύει για την μεγίστη εργασιακή απόδοση και την κοινωνική καταξίωση των δημοσίων υπαλλήλων