Η συστηματοποίηση, η ποσοτικοποίηση, η ορθότερη στοχοθέτηση, ο έλεγχος ποιότητας, η διαύγεια, η κατάλληλη οργανωσιακή κουλτούρα, η επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών περνά μέσα από διευρυμένες συνεργασίες των βασικών παραγόντων της Δικαιοσύνης. Η διεύρυνση των συνεργασιών δύναται επίσης να βοηθήσει, πέρα από τον σχεδιασμό και τη μορφοποίηση, και στην υλοποίηση, στο testing, στο follow-up, στην αέναη βελτίωση των μέτρων και των συνθηκών απονομής Δικαιοσύνης. Αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη κατανόηση των απόψεων και των θέσεων κάθε παράγοντα, θα βελτίωνε τις μεταξύ τους σχέσεις και θα διασφάλιζε καλύτερα αποτελέσματα, υψηλότερου επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη.
Ο ΟΠΕΔ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων. Οι σύγχρονες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών, τα νέα μοντέλα δημόσιας διοίκησης αλλά και οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία, απαιτούν υπαλλήλους υψηλής κατάρτισης και σε επαρκή αριθμό. Έχουν ήδη γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση με την δημιουργία της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων και τη Διαρκή Επιμόρφωση και Κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων μέσω σεμιναρίων.
Είναι αναγκαίο να εστιάσουμε στην ανάπτυξη των ειδικών γνώσεων και των δεξιοτήτων τους μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό ενός συστήματος δια βίου μάθησης. Προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης που συνδυάζουν τεχνικές γνώσεις με πρακτική εμπειρία μπορούν να προσφέρουν στους υπαλλήλους τις απαραίτητες δεξιότητες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων του δικαστικού συστήματος.
Η ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική κατανόηση των δικαστικών διαδικασιών και πρακτικών. Μέσα από την αρμονική και παραγωγική συνεργασία τους διατηρείται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο νομικό σύστημα και προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης και συνεργασίας είναι ουσιώδης για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού, δίκαιου και διαφανούς δικαστικού συστήματος, προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, αναγκαίο προαπαιτούμενο για την εδραίωση της δημοκρατίας και την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σύνδεση μεταξύ αποτελεσματικού συστήματος δικαιοσύνης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης είναι αμφίδρομη. Η οικονομική ανάπτυξη ενισχύει την υποδομή και την αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης, ενώ ένα αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης που ευνοεί την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η διαμόρφωση ενός συστήματος δικαιοσύνης που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη απαιτεί συνεχείς προσπάθειες, συνεργασία και δέσμευση από την κοινωνία και τους φορείς λήψης αποφάσεων. Μόνο μέσα από αυτήν τη συνεργασία μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον όπου η δικαιοσύνη και η οικονομία συνυπάρχουν σε αρμονία, προάγοντας την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο #ΟΠΕΔ, ως ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας έρευνας και μελέτης, επιδιώκει να συμβάλλει στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας, γεφυρώνοντας την επιστημονική γνώση με την εφαρμοσμένη πρακτική.
Με δημόσιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, με μελέτες και ερευνητικό έργο από ανοιχτές ομάδες εργασίας, με δημοσιεύσεις και εκδόσεις βιβλίων, με τη χρήση Καλών Πρακτικών των ευρωπαϊκών χωρών, επιδιώκουμε την προώθηση της κριτικής σκέψης και της ορθολογικής ανάλυσης ως του κατ’ εξοχή τρόπου επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ειδικότερα ο χώρος της ελληνικής δικαιοσύνης, ώστε η τελευταία να ανταποκριθεί στις μεγάλες κοινωνικές, τεχνολογικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος.