ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Μαρινίκη Θεοδώρου

Επιστημονικά Υπεύθυνη σε θέματα Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης και Δικαστικής Συνεργασίας.

Η Μαρινίκη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1985 και κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας. Είναι δικηγόρος από το 2016 σε θέματα κυρίως εμπορικού και φορολογικού δικαίου με διεθνές πελατολόγιο εντός και εκτός Ευρώπης. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Καταρτίστηκε και εξειδικεύτηκε σε θέματα φορολογικού δικαίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε θέματα Διακυβέρνησης (Governance) από την Διεθνή Σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης (ELGS) στην Αθήνα. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια με θέματα οικονομίας, διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, βιώσιμης ανάπτυξης και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες με θέματα διαμόρφωσης πολιτικών, νομικών ζητημάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά

Επιστημονικά Υπεύθυνη στον Τομέα του ΟΠΕΔ “Ψηφιακή Διακυβέρνηση, E- Justice και Βιώσιμη Ανάπτυξη” – Ειδική Σύμβουλος για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά είναι πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης σε ηλικία 22 ετών, έλαβε στη συνέχεια δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από τη Νομική Αθηνών, στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές και ένα τρίτο εξειδικευμένο master στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law, με κατεύθυνση στην τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα υγείας από τη Νομική του Πανεπιστημίου KU Leuven.

Είναι διδάκτορας Νομικής Αθηνών (2022) με θέμα διατριβής “Φορείς πληροφόρησης και λήψη αποφάσεων”, με την οποία επιχειρείται να τεθούν οι βάσεις ενός “Διοικητικού Δικαίου Πληροφόρησης”.

Από το 2015 είναι δικηγόρος σε δικηγορικές εταιρείες Αθηνών και Βρυξελλών για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαρμακευτικού δικαίου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, εργάστηκε σχεδόν επτά χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες των Αθηνών (Κυριακίδης – Γεωργόπουλος) και από το 2022 εργάζεται στις Βρυξέλλες, αρχικά στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Keller & Heckman στο δίκαιο τροφίμων, χημικών και φαρμάκων και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και εν συνεχεία στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Sidley Austin, την 8η μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία παγκοσμίως, σε θέματα υγείας και τεχνητής νοημοσύνης. Έχει επίσης εργαστεί (Schuman Traineeship) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων, Προμηθειών και Χορηγιών.

Μιλάει 4 γλώσσες, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο νομικής θεματολογίας.

Ταυτόχρονα, από το 2022 είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Rythmisis, που στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και τεχνικών επιστημόνων στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Επίσης, από το 2021 συμπαρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή “The Life after Law School”, με συνεντεύξεις από καταξιωμένους νομικούς αναφορικά με τη σταδιοδρομία τους μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή.

Γεώργιος Νούσκαλης

Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης και Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Ψηφιακής Δικαιοσύνης, Τεχνητής Νοημοσύνης και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

O Γεώργιος Νούσκαλης έλαβε το βασικό πτυχίο όσο και το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών με το βαθμό «άριστα» από το Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. τα έτη 1990 και 1992 αντίστοιχα. Υπήρξε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. το διάστημα 1992-1998 Έλαβε το δίπλωμα του Διδάκτορα της Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ το 2001. Το Μάϊο του 2006 εκλέχτηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ίδιου Τμήματος στη θέση Λέκτορα ουσιαστικού ποινικού δικαίου του ανωτέρω Τομέα. Τον Οκτώβριο του 2015 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Διδάσκει αυτοδύναμα ή με συνδιδασκαλία τα ακόλουθα μαθήματα: «Γενική Θεωρία της Ποινής και Στοιχεία Σωφρονιστικού Δικαίου», «Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο», «Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι» και το μάθημα του προγράμματος Erasmus «Substantive Penal Law». Παρέχει επικουρικό έργο στο ΠΜΣ του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. Συμμετέχει, επίσης, ως διδάσκων στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση» του ΑΠΘ, στα πλαίσια συνεργασίας της Νομικής Σχολής με το ΚΕ.ΘΕ.Α. και στο Διατμηματικό ΠΜΣ «Master in Webscience» της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Ο.Π.Ε του Α.Π.Θ.

Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διορισμένος στον Άρειο Πάγο. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης Δικηγόρων του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Είναι τακτικός συνεργάτης περιοδικού Ποινική Δικαιοσύνη από το 2003. Έχει συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς με σκοπό την επιμόρφωση στελεχών και την εθελοντική βοήθεια σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ανήλικοι, εξαρτημένοι).

Έχει συγγράψει τις παρακάτω τρείς μονογραφίες:

Ποινική προστασία προγράμματος η/υ, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θες/νικη, 2003, Ποινική προστασία προσωπικών δεδομένων, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θες/νικη, 2005, 2η εκδ.2007, Η λειτουργία της αναλογικότητας στις εναλλακτικές-μη φυλακτικές ποινές, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θες/νικη 2015.

Ορισμένες από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι οι ακόλουθες:

Η ποινική προστασία της ψηφιακής πληροφορίας, σε: Δ. Μανιώτης/Μ.- Θ.Μαρίνος/Α.Άνθιμος/αλη ς/Ι. Ιγγλεζάκη ς/Γ. Νούσκαλη ς/Α.Φουντεδάκης Ε.ΝΟ.ΒΕ. «Ψηφιακή Τεχνολογία και Δίκαιο», τ. 52, εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2004, σ. 119 επ., ISBN: 960-301-923-2

Πορνογραφία ανηλίκων: Τα κρίσιμα ζητήματα του άρθρου 348 Α ΠΚ, σε: Τιμητικός Τόμος για τον Ιωάννη, Μανωλεδάκη, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θες/νικη 2007,.

Ν Παρασκευόπουλος/Γ. Νούσκαλης/Κ. Χατζηκώστας/Ν Χατζηνικολάου, Ασκήσεις ποινικού δικαίου, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θες/νικη 2009 ISBN/ISSN: 978-960-445480-8

Ορισμένες σκέψεις γύρω από την απεργία πείνας κρατουμένων σε: Α. Πιτσελά (επιμ), Τιμητικός Τόμος για τον καθηγητή Στέργιο Αλεξιάδη, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θες/νικη, εκδ. 2010, ISBN 978-960-445-5850 -Ορισμένες σκέψεις γύρω από την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 31 ΚΝΝ σχετικά με την παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης – (Με αφορμή πρόσφατες νομολογιακές προσεγγίσεις), Τιμητικός Τόμος για την καθηγήτρια Κ.Δ. Σπινέλλη, εκδ. Αντ.Ν. Σάκκουλα, 2010= ΠοινΔικ 2009,395

H επεξεργασία των εξωτερικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ως ανακριτική πράξη έρευνας, ΠοινΧρ 2012, σ. 246

Λ. Μαργαρίτης (επιμ), Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, Τ. I, (άρθρα 72 ως 81- κατηγορούμενος, σ. 368-391, και 89-108 Α ΚΠΔ-αστικώς υπεύθυνος-δικαιώματα των διαδίκων, σ. 405-443 ), Τ. II (άρθρα 483 -αναίρεση από τον Εισαγγελέα-, σ. 2463-2468 και 485 -συζήτηση αναίρεσης ΚΠΔ, σ. 2623-2629 2η εκδ., ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Αθήνα 2012. – Ορισμένες σκέψεις σχετικά με το έγκλημα του «σεξουαλικού τουρισμού» κατά το άρθρο 323Β ΠΚ, σε: Α. Κουτσουράδης (επιμ) Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διάσταση του Τουρισμού, εκδ. ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Αθήνα 2012, ISBN: 978-960-562014-1, σ. 187

Computer-related Crime, σε: D. Maniotis/M.-Th. Marinos/A. Anthimos/I. Igglezakis/G. Nouskalis, Cyber Law in Greece, Wolters Kluwer, 4nd ed. 2015. – Biometrics, E-Identity and the Balance between Security and Privacy: A Case Study of Passenger Name Record (PNR) System; US-China Law Review 48 (2010), σ. 48.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος. Η θεμελίωση και τα όρια του αδίκου/ενοχής/ποινής υπό το φως των διεθνών νομοθετικών κειμένων και της Νομολογίας του ΕΔΔΑ, Εκδ. Σάκκουλα 2022.

Δημήτρης Μελίδης

Επιστημονικός Υπεύθυνος της Επιτροπής Τεχνοηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης, Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και Νομικής Τεχνολογίας

Ο Δημήτρης Μελίδης είναι Γενικός Γραμματέας του Παρατηρητηρίου Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συντονιστής της Ερευνητικής Επιτροπής Δικαίου, Τεχνητής Νοημοσύνης και Κυβερνησιμότητας του Παρατηρητηρίου.

Διδάσκει στο Πρόγραμμα «Ψηφιακά Δικαστικά Συστήματα και Τεχνοηθική» του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος eJustice στο ίδιο Πρόγραμμα.

Είναι Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού MSc. στη Διοίκηση Υπηρεσιών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπ.Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς και Συντονιστής για την Ψηφιακή Δικαιοσύνη του ΔΣΠ.

Έχει διατελέσει Νομικός Σύμβουλος σε τρεις Υπουργούς Δικαιοσύνης, Νομικός Σύμβουλος του Κέντρου Επιχειρηματικότητας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών (ΟΑΚΑ), Νομικός Συνεργάτης στο Επιτελικό Γραφείο Αργηγού στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διδάσκων στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, Τεχνητής Νοημοσύνης και Νομικής Τεχνολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (eJustice Panteion), Συντονιστής Εθνικών Δράσεων και Εισηγητής Διαμεσολάβησης του Φορέα Κατάρτησης Διαμεσολαβητών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στον ιδιωτικό τομέα έχει συνεργαστεί με την EY Legal, αθλητικούς συλλόγους όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, ενώ είναι συνιδρυτής και εταίρος της Athens Legal Tech – Ινστιτούτο Νομικής Πληροφορικής, της πρώτης δηλαδή εταιρείας για την Νομική Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ψηφιακή Δικαιοσύνη και το Legal Tech που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2018.

Έχει επίσης διατελέσει μέλος με ΦΕΚ σε 17 Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές της Ελληνικής Κυβέρνησης με αντικείμενο μεταξύ άλλων την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, την Διαιτησία, Διαμεσολάβηση και Δικαστική Μεσολάβηση, τις Δημόσιες Συμβάσεις, την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, το Δίκαιο Καταναλωτή, καθώς επίσης και τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην πρώτη -και ιδρυτική- σύνθεση της εν λόγω επιτροπής.

Κωνσταντίνα Γκιώκα

Επιστημονικά Υπεύθυνη στην Ομάδα Εργασίας «Δημόσια Διοίκηση, Διοικητική Δικαιοσύνη και Διοικητική Μεταρρύθμιση»» και Ειδική Σύμβουλος του ΟΠΕΔ σε θέματα E-Justice, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νέων Τεχνολογιών και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Κωνσταντίνα Γκιώκα είναι Προϊσταμένη της Γραμματείας του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Γραμματείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (2018-2020).

Απόφοιτος Αρσακείου – Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, Πτυχιούχος του Τμήματος «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με υποτροφία αριστείας στο 4ο έτος σπουδών (ECTS 240), ενώ κατέχει  Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ECTS 90).

Διαθέτει Πιστοποίηση Επιμόρφωσης σε σειρά προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων τα εξής: «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ – e-JUSTICE» του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ, ΟΡΘΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» του ΙΝ.ΕΠ. της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ: ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ», του ΙΝ.ΕΠ. της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, «ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – OPEN GOVERNMENT» του ΙΝ.ΕΠ. της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, «ΕΙΣΑΓΩΓΗ BLOCKCHAIN ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συμμετείχε σε δεκάδες Σεμινάρια και Συνέδρια, μεταξύ των οποίων τα εξής: 11ο Συνέδριο για την «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ», υπό την αιγίδα του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της ΕΕΤΤ, Ημερίδα «Ψηφιακή Δικαιοσύνη και Νομική Τεχνολογία»,  του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, «Soft Skills και Διοίκηση για Ηγεσία 4.0 Προκλήσεις και Προοπτικές στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» – New York College, «Προκλήσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού στη σύγχρονη εποχή, Δημήτρης Μπουραντάς, ΝΥC, «Road to Sustainability – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, «Βιώσιμη Ανάπτυξη» – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα  Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, «Ευαισθητοποίηση για την άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στη Δικαιοσύνη» – Υπουργείο Δικαιοσύνης, «Μηχανισμοί Ελέγχου Κοινοτικών Προγραμμάτων»- Σχολή Επιμόρφωσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.